TOT EL #PAÍSVALENCIÀ AMB EL BAIX SEGURA

TOT EL #PAÍS VALENCIÀ AMB EL BAIX SEGURA

Decidim-Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià vol mostrar tota la seua solidaritat, suport i estima a totes les persones afectades per l’últim episodi de “gota freda” al nostre País, especialment dur a les comarques centrals com la Vall d’Albaida i sobretot i amb molta cruesa al Baix Segura – Vega Baja.

Enviem una salutació amb tot el nostre afecte i condol a aquelles persones que han perdut familiars i també a les que han perdut les seues cases, mitjans de treball, collites…sabem que aquests desastres afecten més als més desfavorits per encontrar-se en una situació de major vulnerabilitat, vaja per a tots i totes un record especial.

Esperem i desitgem que com més aviat millor es vagen recuperant a poc a poc tots els danys soferts. Som conscients que costarà i per això demanem a les nostres institucions que posen tots els recursos públics a disposició de la recuperació de la vida de les persones i comarques afectades. Creiem que l’actitud del MHP de la Generalitat Ximo Puig, estant a Oriola des de l’inici ha estat a l’altura del seu càrrec i de les circumstàncies i per això la valorem molt positivament. El fet que la Generalitat haja desplaçat a més d’un centenar de tècnics per avaluar els danys en habitatges i que el Consell estiga oferint habitatge públic a les famílies afectades són passos en el camí adequat, cal continuar i fer-ho amb esforç, diligència i rapidesa.

Alhora volem fer una reflexió al voltant de com l’escalfament global, el maneig dels nostres recursos hidrogràfics i la inadequada ocupació del territori han potenciat negativament els efectes d’aquest episodi de pluges torrencials i dels que puguen vindre en un futur.

L’escalfament global com a conseqüència d’un “estil de vida” marcat per la petjada del carboni i directament relacionat amb el “creixement” indefinit promogut pel sistema capitalista, és culpable que cada vegada puguen ser més recurrents aquests fenòmens meteorològics i que la seua freqüència s’escurce en el temps. Cal superar, doncs, aquest sistema i la visió d’un creixement sense fre, sempre per fora del control democràtic, que atempta contra les persones, el territori i la vida del planeta en general.

La mala gestió del territori i la seua inadequada ordenació és un altre dels agreujants. En el desenvolupament de pobles i ciutats (incloent-hi les megaurbanitzacions que es dispersen especialment pel Baix Segura) amb freqüència no s’ha tingut en compte els riscos potencials en cas de fortes pluges com les recents i moltes vegades s’ha construït pensant més en els beneficis de grans constructores, promotores i en la indústria del turisme que en adequar-se a les condicions de l’orografia i en les necessitats de la gent. Cal revertir, doncs, aquesta situació amb una planificació lògica i sostenible de l’ocupació del territori amb transparència i participació democràtica de les poblacions implicades.

Per altre costat i en relació amb l’anterior, com a poble que som necessitem disposar dels nostres recursos econòmics per a poder decidir unes infraestructures respectuoses amb el medi ambient i al servei de les nostres necessitats i desenvolupar un nou model econòmic que no depenga del turisme massiu, de la rajola i el ciment que només poden agreujar les conseqüències de les adversitats climàtiques. Reclamem, doncs, el nostre Dret a Decidir.

 

País Valencià, setembre 2019

Totes som #Baix Segura #Vega Baja

#País Valencià solidari

Comparte esta entrada en tus Redes Sociales
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *